Veel verkocht als haagconifeer is de groep van de Thuja's oftewel de levensboom, verkrijgbaar in verschillende tinten groen is deze groep een mooie oplossing voor het verkrijgen van privacy in uw tuin.
Wanneer u een haag gaat planten gelden er een paar regels, allereerst moet u weten of u de haag zelf gaat zetten of samen met uw buren. Samen een haag plaatsen is natuurlijk de mooiste oplossing, u kunt de kosten delen, en de haag kan precies op de scheidingslijn van de tuin geplaatst worden hetgeen natuurlijk ruimte verlies beperkt. Wanneer u de haag zelf plant is het verstandig om zo'n 20 25 cm uit de scheidslijn te blijven om zo eventuele discussies te voorkomen. Mocht het zo zijn dat uw buren bijvoorbeeld al een schutting geplaatst hebben kunt u de toekomstige haag zonder problemen "tegen" de schutting plaatsen. U moet er wel rekening mee houden dat de schutting geen licht doorlaat, en de coniferenhaag tegen de schutting geheel bruin zal verkleuren, dit is een natuurlijke reactie en kan absoluut geen kwaad, waar geen licht komt zal een conifeer nu eenmaal bruin verkleuren net zoals dit binnen in de plant ook voorkomt. Aan de buitenzijde is de plant echter mooi groen en zult u er niets van merken.
Voor alle coniferen soorten geldt dat snoeien belangrijk is voor de ontwikkeling van de plant. Om een mooie strakke gevulde plant te krijgen is het noodzakelijk om de conifeer (haag of solitair) minimaal 1x en liever 2x per jaar te snoeien. Buiten een mooiere plant krijgt u dan ook wat grip op het uitgroeien van de plant. Een haag kunt u op deze manier bijhouden en deze zal niet veel breder hoeven worden dan 40/50 cm. het is wel zaak dat u regelmatig snoeit, als een conifeer eenmaal breed is geworden is het vrijwel niet meer mogelijk het terug te brengen in omvang omdat u dan tot het bruine binnenste gedeelte van de plant gaat snoeien, en dit bruine kale gedeelte zal nimmer meer uitlopen en mooi groen worden. De enige uitzondering op deze regel zijn de verschillende soorten Taxus.
Wanneer u uw coniferen 1x per jaar wilt snoeien kunt u dit het beste rond begin augustus doen. (nooit met zeer zonnig en heet weer om verbranding te voorkomen) Een conifeer heeft in augustus september een tweede groeiperiode, en de haag zal met een fris uiterlijk de winter en het voorjaar in gaan.
Twee maal per jaar snoeien is in principe nog beter, en dient te geschiedden vlak na de eerste groei (de maand juni) en vlak voor de tweede groeiperiode (rond begin augustus) op deze manier kweekt u een mooie vaste gezonde conifeer.
Bemesten is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud, feitelijk geldt hiervoor hetzelfde als bij het snoeien, het kan 1x per jaar (in april) en liefst doet u dit 2x per jaar nl. in april, en direct na de tweede snoeibeurt in augustus. Gebruik hiervoor altijd een coniferenmest, Ecostyle heeft een prima meststof die 100 % natuurlijk is "Coniferen AZ" deze meststof wordt snel opgenomen en bevat het voor een conifeer belangrijke sporenelement Magnesium. Magnesium is onmisbaar voor het mooi groen kleuren van coniferen, er is maar heel weinig nodig, maar alle coniferen-speciaal meststoffen bevatten dit in de juiste verhouding.
Tot slot nog een tip voor het planten, snij altijd het jute gaaslapje om de kluit van de conifeer los bij het planten, het hoeft niet geheel verwijderd te worden, maar de knopen dienen los te zijn om insnijden na verloop van een aantal jaren te voorkomen, verder moet u een ruim plantgat maken dat u eventueel aanvult met goede plant of zgn. "startaarde". na het planten goed aangieten zodat de grond goed vast om de wortels komt te zitten (hoe nat of droog het ook is...) Als u uw coniferen plant in het voorjaar / begin zomer is het natuurlijk zaak om de planten goed in de gaten te houden in drogere perioden, bij planten in het najaar is dit van minder belang.
Veel plezier van uw coniferen, ook wel het
groene skelet van uw tuin genoemd!