Start Hoveniers Tuincentra Planten-foto's Tips + Info vragen Organisaties Tuinmaterialen Toelevering Adverteren Het Weer

Contact

 


Nederlandse gazons massaal verdord na hete zomer

 

De afgelopen zomerperiode is bijzonder lang en warm geweest. Op zich heerlijk natuurlijk, ware het niet dat er wekenlang achtereen geen regen viel. Grote droogte en lage waterstanden waren het gevolg, er werd zelfs gesproken over ‘code rood’ in verband met levering van energie, die beïnvloed werd door de hoge temperatuur van het te gebruiken koelwater voor waterzuivering. Er dreigde een algemeen watertekort, waarbij een ieder werd aangesproken op zijn/haar watergebruik. On-Hollandse toestanden! Zo werd er afgeraden om op bepaalde momenten van de dag waterrovende activiteiten, zoals het besproeien van de tuin, uit te voeren. Vooral voor mensen voor wie hun broodwinning ervan afhangt, zoals boeren, tuinders en schippers, een vervelende situatie. Maar ook lastig voor de hobbytuinier!

 

Verdorde gazons

Veel Nederlandse tuinen tonen momenteel bruine, verdorde gazons. Bij de één heeft dit te maken met een watertekort, bij een ander is er door de aanhoudende hitte pure verbranding opgetreden, zelfs bij regelmatig sproeien. Kortom, het gazon ziet er in veel gevallen bijzonder slecht uit. Met een dergelijk ‘slagveld’ wil menig tuinliefhebber beslist niet de herfst en winterperiode in. Maar wat nu te doen?

 

Nu tijd voor herstel

Op dit moment zijn de temperaturen gedaald naar normale waarden. Hier en daar is een regenbui gevallen. Het is nu de ideale tijd om iets te doen aan het herstel van dat stukje tuin dat mooi groen hoort te zijn. Als er nu niets aan gedaan wordt, dan zal het probleem in het volgende voorjaar alleen maar groter zijn. Mosvorming slaat namelijk gedurende de winterperiode vooral toe op zwakke, kale gazons.

Echter door het volgen van een drietal eenvoudige stappen ontstaat er een optimaal resultaat in een relatief korte periode en wordt de basis gevormd voor een mooi, dicht en diepgroen gazon.

 

Stap 1: De bruine, verdorde stukken gazon openharken of verticuteren. Hierdoor komt er lucht in de bodem en wordt het dode materiaal zo veel mogelijk verwijderd.

Stap 2: Hierna de ontstane kale plekken opnieuw inzaaien met passend graszaad. In veel gevallen zal het een mengsel zijn dat geschikt is voor een zonnig gazon. De schaduwrijke gazons hebben over het algemeen toch minder te lijden gehad.

Stap 3: Het hele gazon, zowel op het graszaad als het bestaande gras, behandelen met Gazon-AZ. Dit is een natuurlijke meststof die ook in deze tijd van het jaar zeer goed gestrooid kan worden. Het laat het gras regelmatig groeien en zorgt ervoor dat de grasmat snel herstelt.

 

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over een passende gazonverzorging kunt u terecht op het tuincentrum, U kunt ook bellen met de ECOstyle Infolijn, telefoon: 0516-43 31 31.

 

    

                                       © March 2009   M. van Leeuwen, Tuinhulp-Groendesign